Make Up / Cosmetica

Versier je lichaam, oftewel doe gewoon wat je leuk vindt ! deel 1
Je gebit versieren
Kleding
Levensstijlen waaronder Gothic
Mode door de eeuwen heen; de jongeren laten van zich horen
De opkomst van Jongeren (sub) culturen
Sieraden
Oerversiering diverse volksgroepen
Noord en Centraal Amerika
Zuid Amerika
De Zuidpool
Afrika
OceaniŽ
AziŽ
De Noordpool
Europa
Mooi van buiten, Mooi van binnen
Gezichtsversiering
Make Up / Cosmetica
Tattoo Sunday 23-09-2007 Nijmegen Kinderpaint
Bodypainting met penseel e.d.
Bodypainting Airbrush
Rob van Wijngaarden
Jeanne Dekkers Bodypainting
Bodypainting met Latex
Glitter Tattoos
Bruidspaint
Mijn favoriete bodypaint foto's
Piercing ( 12+ ? ) en andere versieringen
Je Nagels versieren
Naar Gastenboek
Contact en bevriende sites
Ontvangen Awards
Wensen van bevriende sites
Verzonden Awards

Let ook op de voettekst !

 

 The image “http://kitchom.ed.oita-u.ac.jp/project/prodir/icons/line/GRAD_BLUE_LINE.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Hieronder zeer waarschijnlijk Nefertete. ( haarband met sleutel)
 
 
 
 
4000 v. Chr. Egypte: hier vinden we de eerste archeologische bewijzen van cosmetica. Het lijkt erop dat rijke vrouwen een heldere groene pasta van kopermineralen op de gezichten aanbrachten om kleur en scherpte van gezichtskenmerken te benadrukken. Ze gebruikten geparfumeerde oliŽn en verfden hun wenkbrauwen met crŤme gemaakt van schapenvet, lood en roet.
 Men maakte ook gebruik van henna, gele oker, kopersulfaat, grafiet en andere puur natuurlijke producten vermengd met olie en/of water om de substantie aan te kunnen brengen op het gelaat (en soms ook ander lichaamsdelen).
 
  

boven rechts: Toetanchamon  

boven links: Amenhotep lll

Hieronder: Cleopatra

cleopatraoutlined250.gif

 

1500 v. Chr. Het Oosten: In China en Japan werd rijstpoeder gebruikt om hun gezichten wit te maken. Wenkbrauwen werden geschoren, tanden werden goud of zwart geschilderd en ze gebruikten henna om hun haar en gezicht te versieren.
1000 v. Chr. Griekenland: Iedereen wilden de 'witte look', die werd gemaakt door een gezichtspoeder van kalk of wit lood. Wanneer vrouwen een beetje kleur in hun gezicht wilden, kozen zij voor okerachtige klei, versierd met rood ijzer als lipstick. Ze smeerden hun handpalmen met rode henna om er – zo dachten ze – jonger uit te zien.

100 n. Chr. Rome: Romeinen smeerden gerst en boter op hun puistjes en schapenvet en –bloed op hun nagels als lak. Verder namen ze modderbaden met krokodillen uitwerpselen, voor wat voor reden dan ook. Mannen verfden hun haren regelmatig blond om eruit te zien als jonge goden, totdat ze merkten dat de verf zo bijtend was dat hun haar uitviel. De Romeinen hadden slaven om hun cosmetica aan te brengen.

De 14e eeuw: Cosmetica werd gezien als een bedreiging voor de gezondheid omdat velen dachten dat het de doorbloeding zou blokkeren. In Engeland was rood geverfd haar in de mode. Welgestelde vrouwen droegen eiwit over hun gezicht om een witter uiterlijk te krijgen en sliepen met plakjes rauwe biefstuk over hun gezicht om rimpels te verminderen.

15e – 16e eeuw: In Europa werd cosmetica alleen gebruikt door de Aristocraten. ItaliŽ en Frankrijk werden de voornaamste landen voor de fabricage van cosmetica. De Fransen perfectioneerden de wereld van geuren en cosmetica door ingrediŽnten te mengen. Dit moeizame proces was het begin van de cosmetica die wij vandaag de dag kennen.

In de achttiende eeuw, in de zogenaamde pruikentijd, gebruikten vrouwen en mannen van adel of daaromtrent make-up, vooral witte poeder en rouge. Een bleek gezicht was namelijk een teken dat iemand niet vaak buiten kwam, dus geen zware arbeid hoefde te verrichten en daarom wel van goede komaf moest zijn. Daarentegen werden vrouwen uit lagere sociale klasses vaak als een prostituee gezien wanneer zij make-up droegen.

lakei2.jpg

Rond dezelfde tijd in Japan droegen geisha's lippenstift van vermalen saffloer-bloemblaadjes. Ook werden hiermee de wenkbrauwen en de ooghoeken gedaan. Staafjes van bintsuke-wax, een zachtere versie van de haarwax die sumoworstelaars gebruiken, werden door de geisha's gebruikt als basismake-up. Witte pasta en poeder kleurden het gezicht, rouge omcirkelde de ogen en definieerde de neus meer.

geisha.jpg

In de negentiende eeuw verklaarde Koningin Victoria dat make-up onbeleefd is. Men zag het als een vulgair iets, dat alleen werd gebruikt door prostituees en acteurs.

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw maakte make-up echter een ware revolutie door. Door het gebruik van natuurlijke producten als plantenextracten en (chemische) kleurstoffen kon men producten maken die toepasbaar zijn op bijna elk lichaamsdeel.

Twintigste eeuw

 
 
1920 Amerika: Cosmetica en geuren worden gefabriceerd en beginnen een massaproductie te worden. Het was nu geaccepteerd voor vrouwen om hun Victoriaanse uiterlijk te laten gaan en zich op te doffen en cosmetica te gebruiken. De verkoop was gegarandeerd door de komst van warenhuizen, die zich snel vermenigvuldigden.

1927: De chemische methode voor permanent wordt uitgevonden. Het is nu makkelijker voor vrouwen om een 'natuurlijke' slag in hun haar te krijgen.

1930: Filmsterren als Mary Pickford, Theda Bara en Jean Harlow beginnen invloed te hebben op de styling en het make-upgebruik. In Hollywood raakt nu de zongebruinde look in de mode en het is gedaan met het witte uiterlijk. In 1935 introduceert Max Factor 'Pancake make-up' om de filmsterren geschikt te maken voor film en foto's.
 
 
Mary Pickford

In de Tweede Wereldoorlog werd make-up in het westen algemeen geaccepteerd, behalve in Nazi-Duitsland waar het officieel niet was toegestaan.


1950: We beginnen nu met de moderne cosmetica, zoals we die vandaag de dag kennen. Gezichtspoeders en make-up, zonnebrandolie en parfums zijn nu een massaproductie. Populaire radiosponsors maken steeds vaker gebruik van het nieuwe medium televisie.

1960: Net als de geurenindustrie, is dit een tijd voor verandering en dit is niet altijd beter. Paarse lippen en Egyptische eyeliner maken een comeback en de wereld raakt in de ban van valse wimpers.1970: De strijd om proefdieren is begonnen. Er worden groeperingen opgericht en mensen vragen de fabrikanten hoeveel onschuldige puppies en konijnen hebben geleden om de cosmetica te testen.

1980 – heden: Beautyproducten leveren de industrie jaarlijks een bedrag van ruim 20 biljoen dollar op. We worden hevig beÔnvloed door de vele reclamecampagnes op tv, radio en bladen. Nieuw is het medium internet. Duizenden producten worden per uur over het internet verkocht. Tegenwoordig zijn er meer producten, meer merken, meer advertenties en de vraag naar cosmetica groeit nog steeds. 

www.beautyweb.nl/make-up/focus/cosmetica.php

http://nl.wikipedia.org/wiki/Make_up

 

 

 

lipsticklippenstift.jpg

www.BigFun.be ( archief 2006-07-21)
The image “http://kitchom.ed.oita-u.ac.jp/project/prodir/icons/line/GRAD_BLUE_LINE.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
 
 
 
 

 

 

Functies en toepassingen

Moderne make-up kent meerdere functies en toepassingen. In het algemeen simuleert het de jeugdigheid, gezondheid en, tot op een bepaalde hoogte camoufleert het vermoeidheidsverschijnselen. Belangrijke technieken hiervoor zijn het verhullen (verbergen van (lelijke) in het oog vallende oneffenheden) en het accentueren (het naar voren brengen van gelaatstrekken) van plekken in vooral het gezicht.

 Daarnaast wordt het in meer en mindere mate als seksueel aantrekkelijk ervaren, echter niet door iedereen, onder andere afhankelijk van de cultuur en subcultuur. Make-up is tevens sterk onderhevig aan het heersende modebeeld.

Make-up wordt tevens sterk gebruikt op het toneel, de televisie en in de film. De belangrijkste reden hiervoor is om de effecten van het felle licht tegen te gaan, vooral door het gebruik van poeder. Deze zorgt er voor dat de huid er niet glimmend meer uit ziet. De menselijke huid is namelijk van nature vettig en reflecteert licht. Daarnaast wordt hier ook de grime ingezet om de kunst van de visuele transformatie uit te voeren.

 

All Eddy Murphy

Niet alle producten worden voor elke toepassing en functie gebruikt.

Vormen

Make-up is verkrijgbaar in veel vormen. Deze zijn in de loop van de geschiedenis in vele varianten op de markt verschenen. De belangrijkste vormen zijn:

Onderstaande make-upvormen kun je aanklikken voor meer informatie:

 
 

Productie, ontwikkeling en dierproeven

De make-upindustrie wordt gedomineerd door een klein aantal multinationals, die allemaal zijn ontstaan in de twintigste eeuw. Enkele bekende merken zijn L'Orťal, Max Factor, Estťe Lauder, Revlon, Maybelline en Mac.

Uiteraard staat ook op dit gebied de ontwikkeling niet stil. Voor het ontwikkelen van make-up wordt gebruik gemaakt van allerlei grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen zowel natuurlijk als van chemische samenstelling zijn. Al deze producten moeten aan zeer hoge eisen voldoen, en werden/worden dan ook niet zelden getest door middel van dierproeven.

Daar er mensen zijn die tegen deze methode van testen zijn en zich sterk maken voor het welzijn van deze dieren, wordt er nu steeds vaker gezocht naar middelen om de proefdieren niet te hoeven gebruiken. Toch wordt er niet ontkend dat er door de bestaande cosmetica-branche nog steeds van proefdieren gebruik wordt gemaakt.

Omdat vooral de grotere merken steeds nieuwe producten bedenken, vinden er hier nog steeds de meeste dierproeven plaats. Nu er echter steeds meer alternatieven worden gevonden en van de meeste middelen inmiddels wel bekend is of deze veilig zijn, wordt er langzamerhand een einde gemaakt aan het gebruik van deze omstreden methode. Vooral kleinere merken maken daarom vrijwel geen gebruik meer van dierproeven. Daarnaast komen steeds meer speciale dierproefvrije merken, waaronder het bekende The Body Shop.

 
 
 
  

Wat maakt cosmetica toch een verschil, bij sommige mensen; Hieronder: Cameron Diaz, Christina Applecate, Madonna en Pamela Anderson.

madonnaetcetera.jpg

 Bild aus der Morgenpost
George Alan O'Dowd
 
George Alan O'Dowd als Boy George
from Culture Club

boygeorge.jpg

 

Footer:

 

Wil je naar site nummer 1, klik dan op onderstaande foto. Hier vind je alles over lichaamsversieringen van Oervolkeren in de hele wereld, Make-up, PoŽzie enzovoort, kortom Lichaamsversieringen die eigenlijk binnen een paar tellen te verwijderen zijn.Let op: daar ben je nu!

mursihttpcestovanikamdatacomimgfotkyvelke2398vjpgw180h270.jpg

Wil je naar site nummer 2, klik dan op onderstaande foto. Hier vind je alles over Piercings, Micro-pigmentation enzovoort, kortom lichaamsversieringen die in afzienbare tijd verwijderen of  te verwijderen zijn.

freakylove20smalljpgw180h135.jpg

Wil je naar site nummer 3, klik dan op onderstaande foto. Hier vind je alles over Tattoos, Scarification, kortom lichaamsversieringen voor het leven.

7jpgw180h270.jpg